Raad van Kerken Stad Groningen

Kloostertocht als levenstocht

20sep20:00Kloostertocht als levenstocht

Event Details

Op woensdagavond 20 september zal ik verslag doen van de Kloostertocht die ik vorig zomer in België en Frankrijk heb gemaakt, samen met mijn jonge kloostervriend Viggo. Mijn leven lang ben ik al geboeid door het kloosterleven, en deze tocht heeft me geholpen stil te staan bij de mogelijkheden die we hebben om iets daarvan in ons eigen leven gestalte te geven. 

Het wordt geen toeristisch verslag ‘met lichtbeelden’, maar het persoonlijke verhaal van een spirituele zoektocht aan de hand van de acht ‘demonen’ van Evagrius van Pontus (4e eeuw). Daartoe behoren b.v. gulzigheid, woede en hoogmoed. Ze zijn later vooral bekend geworden als de (zeven) hoofdzonden, maar verdacht geraakt door de moralistische interpretatie van latere theologen. Bij Evagrius vinden we veel meer een psychologische benadering van deze complexen, of ‘belemmeringen’, zoals ik het graag vertaal, en waar we flink veel last van kunnen hebben. Ze werden tijdens onze reis, tot onze eigen verrassing, een instrument voor geestelijke begeleiding en groei.

Ignace Frénay

Ignace Frénay (Den Haag, 1953), van RK komaf, studeerde theologie in Nijmegen (1973-1980), en Frans in Groningen (1980-1984). Tijdens zijn werkzame leven was hij docent Frans en levensbeschouwing aan het Parcivalcollege te Groningen, en later predikant van de Protestantse Kerk van Nederland in Winsum.

Kosten: A 10,00, B 7,50 ,R 5,00 euro

Plaats Moesstraat 20, 9717 JW Groningen

Opgave: 

meer...

Tijd

20 September 2023 20:00(GMT+02:00)

Lokatie

Opendepoort

Moesstraat 20

Other Events